Poziv na javnu raspravu o nacrtu smjernica za Program unutarnje usklađenosti vezano uz izvoz robe s dvojnom namjenom

Izvozna kontrola važan je čimbenik nacionalne i međunarodne sigurnosti te je ključni faktor u sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje i terorističkih ugroza. U provedbi izvozne kontrole važnu kariku predstavljaju i sami izvoznici usklađivanjem svog poslovanja sa zakonskim odredbama o kontroli izvoza robe s dvojnom namjenom i odbijanjem transakcija za koje postoji sumnja da se mogu upotrijebiti za izradu i širenje oružja za masovno uništenje, za terorističke napade ili za kršenje ljudskih prava.

U svrhu izvozne kontrole, tvrtke čije poslovanje obuhvaća i robu s dvojnom namjenom mogu ugraditi u svoje poslovanje interne procedure, poznate i kao Program unutarnje usklađenosti (Internal Compliance Program, ICP) kako bi osigurale usklađenost svojeg izvoza s relevantnim EU i nacionalnim propisima o izvoznoj kontroli.

U Republici Hrvatskoj je uspostava ICP-a preduvjet za dobivanje globalne izvozne dozvole prema čl.13 st.2 Zakona o nadzoru robe s dvojnom namjenom (NN 80/2011).

Budući da se u praksi pokazalo kako je ICP važan element u učinkovitoj izvoznoj kontroli, Europska komisija i države članice EU ovlastile su tehničku stručnu skupinu da izradi nacrt smjernica za Program unutarnje usklađenosti kao neobvezujući instrument koji može pomoći izvoznicima u provedbi izvozne kontrole.

Ovaj nacrt smjernica nalazi se od 15. rujna do 15. studenog 2018.g. u javnoj raspravi u svim državama članicama te pozivamo sve zainteresirane tvrtke da ispune upitnik koji se nalazi na sljedećem linku: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/ICPguidelines2018

Podijeli
li
0