Poboljšanje uvjeta osiguranja naplate kratkoročnih izvoznih potraživanja

Poboljšanje uvjeta osiguranja naplate kratkoročnih izvoznih potraživanja
HBOR

Uprava HBOR-a donijela je odluku o izmjeni uvjeta Programa osiguranja kratkoročnih izvoznih potraživanja te odluku o produženju roka provedbe Programa osiguranja koji je namijenjen malim izvoznicima.

Od sada će izvoznici koji s inozemnim kupcima ugovaraju odgodu plaćanja do jedne godine moći osigurati i do 90 posto svojih potraživanja za razliku od dosadašnjih 85 posto. Razdoblje čekanja na isplatu odštete skraćeno je s 5 na 3 mjeseca te je na taj način izvoznicima omogućeno efikasnije upravljanje likvidnošću.

Produžen je također i rok provedbe Programa osiguranja koji je namijenjen malim izvoznicima do kraja 2018. godine. Tako će HBOR i dalje poticati izvozne projekte mikro i malih poduzetnika čiji godišnji izvozni promet iznosi do 2 milijuna eura. Korisnici ove police osiguranja ujedno mogu biti i poduzetnici koji tek započinju izvoziti. Predmet osiguranja su novčana potraživanja s odgodom do 180 dana, a police osiguranja mogu se vrlo povoljno i jednostavno ugovoriti za jednog ili više inozemnih kupaca. U slučaju neplaćanja inozemnog kupca, HBOR po ovoj polici isplaćuje poduzetnicima do 95% osiguranog iznosa potraživanja u roku od 3 mjeseca.

Izvor: HBOR

Podijeli
li
0