Održan gospodarski forum Zagreb – Moskva

Održan gospodarski forum Zagreb – Moskva
Ruska Federacija

„Nakon nekoliko godina pada, gospodarski odnosi Hrvatske i Rusije su se stabilizirali, a trgovinska razmjena se u prva dva mjeseca ove godine povećala za čak 132 posto (na 99 milijuna dolara) u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Iako zbog sankcija postoje određena ograničenja u poslovanju među našim zemljama, trebamo se fokusirati na sektore u kojima je moguće jačati gospodarsku suradnju. Biznis mora biti most i kanal dijaloga među državama“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na otvaranju gospodarskog foruma Zagreb – Moskva koji se održao u sklopu Dana Moskve u Hrvatskoj.

Burilović je naglasio da je rusko tržište važno za hrvatska poduzeća te da su na njemu afirmirane brojne domaće tvrtke, osobito u području farmaceutike, brodogradnje, prehrambeno-poljoprivrednog sektora, strojogradnje, graditeljstva i opreme te turizma.

Ministar Vlade grada Moskve Sergey Cheremin je izjavio da se hrvatske tvrtke sve više promiču na ruskom tržištu, a naročito u Moskvi, dodavši da Moskva čini više od 20 posto BDP-a Rusije, što je ogroman potencijal za domaće poduzetnike.

Veleposlanik Ruske Federacije u RH, Anvar Azimov je kazao da je Rusija nezaobilazan gospodarski faktor za Hrvatsku kao državu, uz napomenu da želi gospodarsku razmjenu veću od 3 milijarde eura. „Dodao je i kako sankcije smetaju razvoju gospodarstva te se nada da će po tom pitanju uskoro prevladati zdrav razum.

Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba je naglasila kako ovaj forum predstavlja nastavak kvalitetne bilateralne suradnje između dvije zemlje, ali i dva grada. Intenzivira se ekonomska i kulturna suradnja, jačaju ruska ulaganja u Hrvatsku, trgovinska razmjena raste, a ruski turisti rado su viđeni gosti na našoj obali i naročito u Zagrebu.

„AD Plastik Grupa u Rusiji posluje skoro 25 godina i to je veliko i zanimljivo tržište sa svojim specifičnostima i zakonitostima koje treba poznavati i prilagoditi im se. Mi u Rusiji imamo dvije tvornice koje proizvode automobilske komponente samo za to tržište. Razumljivo je kako je hrvatskim gospodarstvenicima rusko tržište jako izazovno s obzirom na njegovu veličinu, a mi svojim iskustvom i znanjem želimo pomoći hrvatsko-ruskoj gospodarskoj suradnji“, izjavio je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe i predsjednik Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Rusijom HGK Marinko Došen.

S Rusima sve bolje posluju i hrvatski nautičari, a na ovom Forumu i na sajmu nautike koji se u trećem mjesecu održava u Moskvi želimo uspostaviti direktne kontakte s agencijama i potencijalnim klijentima, rekao je Živko Šikić iz Marine Hramina na Murteru.

Povodom potencijalne suradnje Moskve i Hrvatske u području razvoja pametnih gradova, Amera Zulić Vrabec, izvršna direktorica za razvoj poslovanja u IN2 je istaknula da rezultati Indeksa digitalnoga gospodarstva i društva (DESI) za 2019., pokazuju da se među 28 država članica EU-a Hrvatska popela na 20. mjesto.

Izvor: HGK

Podijeli
li
0