Nacrt akcijskog plana podrške izvozu upućen Vladi RH

izvor: www.vlada.hr

Nacrt akcijskog plana podrške izvozu upućen Vladi RH
Sjednica Savjeta Povjerenstva Vlade RH za internacionalizaciju

U četvrtak, 17.svibnja 2014. u Banskim je  dvorima održana sjednica Savjeta Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva, pod predsjedanjem prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić. Savjet Povjerenstva, koji čine ministri vanjskih i europskih poslova, gospodarstva, poduzetništva i obrta, financija, regionalnog razvoja i fondova EU te poljoprivrede, daje strateško usmjerenje radu Povjerenstva, razmatra prijedloge Povjerenstva za zakonska i druga rješenja u području izvozne politike i predlaže ih Vladi, a također predlaže Vladi politiku poticanja stranih investicija.

Predstavljen je Nacrt akcijskog plana podrške hrvatskom izvozu za razdoblje 2014.-2015., koji je pripremilo Povjerenstvo za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva. Nacrt je napravljen na temelju izravnih sugestija i potreba hrvatskih izvoznika i poslovnih udruženja kao glavnih pokretača izlaska zemlje iz gospodarske krize. Akcijskim će se planom sustavno i pregledno, na jednom mjestu objediniti i prikazati sve mjere i aktivnosti kojima se osigurava sustavna i kontinuirana podrška hrvatskim izvoznicima. Njime se, u konačnici, pospješuje plasman hrvatskih roba i usluga na stranim tržištima.

Savjet je prihvatio Nacrt akcijskog plana koji će biti upućen u daljnju proceduru, odnosno na usvajanje Vladi Republike Hrvatske, kako bi se nakon toga moglo započeti s provedbom.

Povjerenstvo je središnje tijelo kojeg je osnovala Vlada i zaduženo je za realizaciju ključnih zadaća: izradu i provedbu mjera podrške izvozu u svim fazama izvoznoga procesa - kako u zemlji, tako i u inozemstvu, usmjeravanje stranih ulaganja u funkciju proizvodnje za izvoz te koordinaciju aktivnosti promocije hrvatskoga gospodarstva prema inozemstvu.

Povjerenstvo je u proteklih nekoliko mjeseci održalo tri sjednice, na kojima je, u skladu sa svojim nadležnostima, osim izrade Nacrta akcijskog plana, pratilo i izradu relevantnih strateških dokumenata poput Strategije industrijalizacije i Strategije poticanja investicija, odnosno integriranja smjernica podrške izvozu u dugoročne razvojne planove zemlje.

Podijeli
li
0