Odbor EP-a podržao trgovinski sporazum s Kanadom

Odbor EP-a podržao trgovinski sporazum s Kanadom
Sporazum CETA

Odbor za međunarodnu trgovinu Europskog parlamenta u utorak je podržao Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA), koji bi trebao povećati razmjenu usluga, robe i ulaganja između Kanade i EU-a i ukinuti gotovo sve carine u trgovini između dvije strane.
 
CETA će ukinuti carine na većinu robe i usluga, a također osigurati  uzajamno priznavanje certifikata za niz proizvoda. To znači da ako tvrtka iz EU-a želi, primjerice, izvoziti igračke bit će joj potrebno njen proizvod testirati samo jednom u Europi kako bi dobila certifikat koji će važiti i za Kanadu, te tako uštedjeti vrijeme i novac.
 
Kanada će otvoriti svoje tržište javne nabave na saveznoj i lokalnim razinama kako bi osigurala simetričan pristup tržištu.
 
U pregovorima je Europska unija osigurala zaštitu za više od 140 europskih oznaka zaštićenog geografskog porijekla za hranu i pića koja se prodaju na kanadskom tržištu.
 
U sporazum su uključene odredbe o održivom razvoju kako bi se očuvali društveni i standardi zaštite okoliša i osiguralo da trgovina i ulaganja koriste objema stranama, navodi Europski parlament.
 
O sporazumu će europarlamentarci  glasovati na plenarnoj sjednici u veljači Strasbourgu, a ako ga parlament ratificira, njegova privremena primjena moći će početi već u travnju ove godine.
 
Nakon ratifikacije sporazumu u parlamentu mogu se odmah početi primjenjivati odredbe koje su u nadležnosti EU-a, poput carinske politike, a to znači ukidanje carine za 99 posto proizvoda.
 
Kako je Europska komisija u srpnju sporazum CETA proglasila mješovitim sporazumom te, kako bi u potpunosti stupio na snagu, trebat će ga ratificirati i nacionalni i regionalni parlamenti što će trajati nekoliko godina. Dok se ne dovrši ratifikacija neće se primjenjivati najsporniji dio sporazuma – odredba o arbitraži za investicijske sporove. 
 
Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum (CETA) prvi je trgovinski sporazum koji EU sklapa s jednom od zemalja skupine G7, najvećih svjetskih gospodarstava i najdalekosežniji trgovinski sporazum koji je EU zaključila do sada. Zagovornici sporazuma tvrde da će CETA povećati razmjenu između partnera za 20 posto i potaknuti rast obaju gospodarstava. Za Kanadu je sporazum važan i zbog toga što smanjuje njezinu ovisnost o Sjedinjenim Državama, koje su njezino glavno izvozno tržište.

Europska unija, koja ima preko 500 milijuna stanovnika ostvarila je 2015. s Kanadom, u kojoj živi 35 milijuna ljudi, višak od 6,9 milijardi eura u trgovini robom i 3,8 milijardi eura u trgovini uslugama.
 
Europska komisija navodi da će CETA donijeti "opipljive“ koristi europskim tvrtkama jer će se ukinuti 99 posto carina. Od prvog dana privremene primjene sporazuma, Kanada će ukinuti carine za robu iz EU-a u vrijednosti 400 milijuna eura, a na kraju tranzicijskog razdoblja za ukidanje carine ta brojka će narasti na 500 milijuna eura godišnje.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0