O poslovanju DIV Grupe na inozemnim tržištima

Tomislav Debeljak, vlasnik i predsjednik Uprave samoborske DIV Grupe u sklopu koje posluje i splitski Brodosplit je rekao kako će ukupni promet cijele DIV Grupe ove godine premašiti 200 milijuna eura, dok će Brodosplit uprihoditi nešto više 100 milijuna eura.
 
Pojašnjavajući investiciju o izgradnji tvornice betonskih pragova u Sisku, Debeljak je kazao kako se očekuje da Grad Sisak do kraja riješi pitanje potrebne infrastrukture, kako bi se nastavilo s investicijom. 50 posto proizvodnje plasiralo bi se u Hrvatsku, a polovinu u Austriju gdje se ima stalnog kupca, te u Mađarsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu. Ukupna investicija koja je planirana kroz dvije faze iznosit će 10 milijuna eura.
 
Govoreći o poslovanju tvornice u Kninu, Debeljak je pojasnio kako se radi o najvećoj proizvodnoj investiciji u zadnjih pet godina. Doseglo se 80 do 90 posto proizvodnog kapaciteta, a izvozi se oko 90 posto proizvodnje. Upravo se radi na izvozu u SAD. Pri tome tvrtki ide na ruku činjenica što bi SAD trebao povećati carinske stope na proizvode iz Kine.
 
Brodosplit je dobio posao izgradnje broda za krstarenja polarnim područjima Polar Expedition Cruise Vessel, a radi se o gradnji prvog takvog broda u svijetu te ima visoku dodanu vrijednost kako za kupca, tako i za graditelja, što je i osnova uspješnog posla. Brod će biti izgrađen u klasi LR PC6 (Polar Class 6) kakva se do sada još nije gradila u Hrvatskoj, kazao je Debeljak.
 
Vrata Venecije su najznačajniji izvanbrodograđevni projekt Brodosplita. Pored njega, tu je i gradnja stambenih i velikih industrijskih kontejnera, dizalica, čeličnih konstrukcija. Tu je odlična profitabilnost i zahvaljujući takvim projektima Brodosplit posluje profitabilno.
 
Govoreći o novim projektima u Brodosplitu, Debeljak je naveo kako su se položile četiri kobilice za gradnju kontejner-feeder brodova na LNG pogon, koje će se gradit za Baltik koji je ekološka zona. To je velika prigoda, a Brodosplit će te brodove graditi povoljnije od kineskih brodogradilišta.

Izvor: Privredni vjesnik

Podijeli
li
0