O mogućnostima gospodarske suradnje Hrvatske i Malezije

O mogućnostima gospodarske suradnje Hrvatske i Malezije
Zastava Malezije

Veleposlanik Republike Hrvatske u Maleziji Krešo Glavač održao je sastanak s novim malezijskim ministrom poduzetništva Mohdom Redzuanom Md Yusofom.

Povod sastanku bilo je sudjelovanje hrvatskih tvrtki na sajmu tehnologije „MTE 2019“ u razdoblju od 21. do 23. veljače 2019. godine u Kuala Lumpuru, na kojemu će Hrvatska biti počasna zemlja partner.

Hrvatski inovatori i poduzetnici već tradicionalno zadnjih 10 godina sudjeluju na malezijskom tehnološkom EXPO sajmu te postižu iznimne rezultate u svim kategorijama, što je već poznato i ministru Mohdu Redzuanu.

Ovaj sastanak održan je i nakon nedavnog susreta s malezijskim ministrom vanjskih poslova, kada je hrvatski veleposlanik Glavač pozvao Maleziju na jači gospodarski iskorak te naglasio nužnost obostrane interakcije na gospodarsko-poduzetničkom planu jer, referirajući se na statističke podatke, hrvatski gospodarstvenici su daleko aktivniji u Maleziji nego malezijski u Hrvatskoj.

Hrvatski veleposlanik Glavač predstavio je tom prigodom uspjehe i portfelj hrvatskih tvrtki u Maleziji i jugoistočnoj Aziji (drvna industrija, IT sektor i softverska rješenja, DOK-ing multifunkcionalno vozilo i slično) te istaknuo potencijal za daljnje širenje suradnje u području brodogradnje, prijenosa hrvatskog know-howa i uporabe novih tehnologija u ovom području, prodaju vojne opreme i farmaceutskih proizvoda.

Što se tiče plasmana malezijskih proizvoda u Hrvatskoj, Malezijcima je pitanje promocije palminog ulja i halal koncepta od iznimnog interesa. Hrvatska, turistička zemlja, velika je korisnica palminog ulja, s uvozom od preko 10.000 tona godišnje, što per capita spada u sam vrh EU-a. Malezijski ministar Mohd Redzuan ponudio je tom prigodom održavanje svojevrsnog treninga za proizvođače halal hrane u Hrvatskoj, na kojemu bi se halal procesi promovirali kao zdravi i sigurni.

Izvor: MVEP

Podijeli
li
0