Norvežani traže hrvatske partnere za gradnju brodova

Norvežani traže hrvatske partnere za gradnju brodova
Brodogradilišta simbolička fotografija

Šibensko-norveška kompanija, CroNo.Mar, u potrazi je za novim brodogradilištima. Zahtjeva za gradnju plovila danas je toliko da više nisu u mogućnosti prihvatiti sve ugovore
 
Ova godina za šibensku tvrtku u norveškom vlasništvu CroNoMar, po svemu sudeći, bit će rekordna. Prema procjeni Ane Zajc, više projektne savjetnice tvrtke CroNoMar, očekivana indirektna izvozna vrijednost projekata koji se provode posredstvom CroNoMara u 2017. godini bit će osjetno veća od 150 milijuna kuna. Toliko je, naime, ostvareno u 2016. godini. U planu im je da do kraja 2017. na međunarodno tržište marikulture isporuče najmanje 24 broda.
 
CroNoMar osnovan je 2009., s ciljem povezivanja hrvatskih i norveških poduzetnika u sektoru mora i pomorstva te pružanja podrške poduzetnicima putem različitih usluga koje će pridonijeti razvoju njihova poslovanja i povećanju konkurentnosti. Dakle, CroNoMar posreduje u plasmanu raznih proizvoda hrvatske male brodogradnje. Tako se uspješno izvoze katamarani dužine 13,75 i 14,99 metara, servisna plovila dužine do 25 metara, jednotrupci dužine 10,5 metara te novi prototipovi katamarana. Prvi radni brodovi proizvedeni su u NCP Remontnom brodogradilištu, gdje se i danas proizvode. Servisna plovila od 2015. godine grade se u Tehnomontu u Puli, a nedavno je započela proizvodnja i u malom brodogradilištu Oštro u blizini Marine.
 
U vrijeme kad je započela proizvodnja tih radnih brodova u Hrvatskoj, odnosno započeo izvoz radnih brodova na inozemna tržišta marikulture, gotovo u potpunosti je ugrađivana oprema inozemnih dobavljača. To su tada tražili krajnji kupci. Od samog početka projekta, kako kaže Zajc, CroNoMar je unatoč tim zahtjevima nastojao ugovoriti implementaciju što više maritimne opreme proizvedene u Hrvatskoj. Nakon višegodišnjih pregovora oprema hrvatskih proizvođača koja se sada ugrađuje na brodove dolazi od domaćih tvrtki kao što su Adria Winch i Palfinger Hrvatska, dok se u budućnosti očekuje suradnja i s drugim hrvatskim tvrtkama.
 
Posredstvom tvrtke Marin Globe, koja je osnovana 2011. godine kao rezultat suradnje CroNoMara s međunarodnim partnerima, a koja se bavi promocijom i plasmanom maritimne opreme proizvedene u Hrvatskoj za svjetska tržišta, od osnivanja do danas izvezeno je više od 70 brodskih dizalica različitih karakteristika, ovisno o potrebama krajnjeg korisnika.
 
“Pokazali smo na svjetskom tržištu kvalitetu i profesionalnost hrvatskih proizvođača. Od kraja 2014. godine vitla hrvatskog proizvođača Adria Winch postala su dio tehničke opreme za gotovo svaki brod proizveden u NCP-Remontnom brodogradilištu Šibenik, te je do danas ukupno instalirano više od 70 vitala na brodovima proizvedenim u Šibeniku koji su otišli na tržišta Norveške, Saudijske Arabije, Velike Britanije, Islanda… Značajan iskorak na nova strana tržišta napravljen je početkom 2015., kad su se aktivnosti tvrtke Marin Globe proširile i na zemlje Dalekog istoka. Uspješno završeni pregovori doveli su do prve isporuke maritimne opreme za Kinu u prosincu 2015. Kvaliteta te prve isporuke rezultirala je ne samo novim narudžbama nego i proširenjem palete proizvoda koji se planiraju tamo izvoziti”, otkriva Ana Zajc.

Izvor: Jutarnji list

Podijeli
li
0