Njihove proizvode kupuju divovi Michelin i Pirelli

Njihove proizvode kupuju divovi Michelin i Pirelli
Zoran Uranjek, direktor Harburg-Freudenberger Belišće d.d.

Rade i stvaraju u malom Belišću, a prvi su u svijetu u proizvodnji strojeva za proizvodnju automobilskih guma. Njihove preše za vulkanizaciju guma najviše kupuju svjetski "divovi" - Michelin, Pirelli, Good Year i Continental. Proizvedu ih čak dvije po radnom danu.
 
Izvozimo na sve kontinente, samo ne u Hrvatsku jer naša zemlja ne proizvodi automobilske gume. Investirali smo 30 milijuna eura u zadnjih šest godina, a u ovoj planiramo dodatnih sedam, u hale i visoku tehnologiju, ističe Zoran Uranjek, član Uprave tvrtke Harburg-Freudenberger Belišće. Glavni konkurent im je tek japanski Mitsubishi.
 
Njihova tvornica u Belišću "hrani" 650 radnika, a do konca godine bit će ih više od 700. Prosječna plaća premašuje 5000 kuna. Usto, razvili su veliku mrežu kooperanata, u okolici, ali i do Zagreba, pa još 800 ljudi direktno radi za njih.
 
U fazi smo zapošljavanja, ali ne možemo naći dovoljno kvalitetnih strojobravara, tokara, glodača, što zvuči paradoksalno, s obzirom na broj nezaposlenih. Tražimo 20 cnc operatera, nema ih na tržištu, a najbliža nam obrtnička škola, u Valpovu, upisuje tek šest ili sedam đaka za tu struku po generaciji – iznosi Uranjek.
 
Uspješnim poslovanjem može se pohvaliti i DS Smith Belišće Croatia, za proizvodnju papira i kartonske ambalaže.
 
Investirali smo lani gotovo 15 milijuna eura. Taj ritam moramo nastaviti kako bismo održali korak s konkurencijom. Zapošljavamo 400-tinjak radnika, govori Toni Bilić iz Uprave te tvrtke.
 
U tim dvjema firmama, dakle, radi oko 1100 od ukupno 2600 zaposlenih u Belišću. Ostvaruju one, nadalje, čak 61 posto ukupne godišnje neto dobiti postignute u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji ili, u novcu, čak 77 milijuna kuna od ukupno 152,2 milijuna.
 
Važnije od te dobiti je da se ona reinvestira i koristi za napredak u proizvodnji, ističe Bilić.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli
li
0