Najznačajnije zemlje izvoza su Italija, Srbija, Francuska, Njemačka, Rumunjska

Najznačajnije zemlje izvoza su Italija, Srbija, Francuska, Njemačka, Rumunjska
Spačva d.d.

Veliki vinkovački poduzetnik Drvna industrija Spačva, prema zadnjem stanju s 865 zaposlenika, lani je ostvario 15% veće prihode nego u 2017. te za 5% prebacio plan, a isti se trend nastavlja u 2019. Sa 7 milijuna kuna neto dobiti u 2017., Spačva je u 2018. donijela dobit u iznosu većem od 15 milijuna kuna. 

Pokrenuta je nova razvojna faza koja se bazira na inovativnosti i daljnjem povećanju konkurentnosti, a u tijeku je i naša borba za sirovinu koja bi trebala dovesti do napuštanja nezakonitog modela raspodjele sirovine kojim se narušava tržišno natjecanje te prijelaz na tržišni model, u kojem bi se temeljem načela ekonomičnosti većina slavonskog hrasta i prerađivala u Slavoniji", kaže Faletar dodajući da bi u tom slučaju zaposlili 200 novih radnika.

U tijeku je takav najveći projekt vrijedan 45 mil. kuna, a novcem EU sufinancira se razvijanje novog proizvoda inovativnih vrata Spačve od slavonske hrastovine, koja bi kvalitetom i izgledom trebala osvojiti europsko tržište. Ovaj projekt traje četiri godine, a teče prema planu, kaže Faletar, pa stručnjaci Spačve na njemu rade u suradnji s desetak znanstvenika zagrebačkog i osječkog šumarskog fakulteta.

Usto, do kraja 2019. najavljuje i završetak projekta koji je u vrijednosti većoj od 30 mil. kn financiran iz vlastitih izvora i kredita, pa će benefiti u poslovanju od nove linije za preradu suhih piljenica (dasaka) biti vidljivi već od 2020. Naime, tako planiraju postizanje bolje iskorištenosti sirovine, uz veće brzine rada te znatniju fleksibilnost u procesima prilagodbi zahtjevima kupaca s EU tržišta.

"Protekla godina je bila vrlo uspješna i zapravo bolja od očekivanja, a za 2019. možemo reći da se po narudžbama i našim kupcima zasad ne vide znakovi krize što odražava istu ili sličnu razinu suradnje kako s našim partnerima u Njemačkoj tako i u Italiji ", kaže Faletar.

Prihodi od prodaje u 2018. iznosili su blizu 230 milijuna kuna, od čega je na inozemnim tržišnima u 30-ak zemalja ostvareno 73,08%, a u iznosu od 167,6 mil. kuna.

Najznačajnije zemlje izvoza su Italija, Srbija, Francuska, Njemačka, Rumunjska. U razdoblju od 2013. do 2018. Spačva je investirala više od 100 milijuna kuna u strojeve, opreme i infrastrukturu, a u 2019. planiraju 50 milijuna kn. 'teške' investicije.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli
li
0