Mate Rimac dobitnik nagrade za poduzetnika godine

Mate Rimac dobitnik nagrade za poduzetnika godine
Mate Rimac
Matija Habljak, PIXSELL

Tehnološka tvrtka Rimac Automobili osnovana je 2009. godine u Svetoj Nedjelji, a bavi se proizvodnjom električnih automobila, kao i dijelova i tehnoloških rješenja za globalne automobilske kompanije, a trenutno zapošljava 350 ljudi.
Mate Rimac poručio je da mu je od samog početka bio cilj dokazati da se može uspjeti. Jedan od ciljeva bilo je stvoriti vrhunska radna mjesta u Hrvatskoj, a samo ove godine ih žele otvoriti više od sto, pri čemu je samo prošli tjedan zaposleno 20 novih radnika.

U potkategoriji Međunarodno postignuće nagradu je osvojio Siniša Stanić iz slavonskobrodske tvrtke Simplex koja se bavi montažom dizala, kao i proizvodnjom alata i komponenti za dizala, a posluje na tržištima Europe i Bliskog istoka. 

U ovogodišnjem, četvrtom po redu izboru, sudjelovalo je 36 poduzetnika iz 28 tvrtki, a hrvatski EY Poduzetnik godine će se u lipnju u Monacu natjecati za titulu EY Svjetskog poduzetnika godine.

Predsjednik žirija Emil Tedeschi ustvrdio je da je ova manifestacija svojevrsni fenomen jer promovira nešto jako važno za naše društvo, a to je podrška, odnosno stvaranje kulture slavljenja tuđeg uspjeha. Iznimno je važno, kazao je, osjetiti, priznati i zagrmiti pljeskom na uspjeh onog drugog, a u društvu koje po navici najčešće grmi negativnostima. U takvoj atmosferi ljudi postaju malodušni, jalni, frustrirani i cinični prema tuđem uspjehu, zanemarujući objektivne kvalitete, rad, zalaganje, organiziranost, posvećenost, strast i davanje cijelog bića u tom čime se netko bavi, poručio je predsjednik uprave Atlantic grupe.

Osobito je to izazovno danas, rekao je Tedeschi, kad još aktivno tražimo izlaz iz "kratera nastalog eksplozijom problema u koncernu Agrokor". Smatra da je taj fenomen označio vrhunac krize upravljanja i krize elita koje prožima naše društvo, za koju odgovornost dijele javni i privatni sektor podjednako, slikovito kazavši da je kriza kao grmljavina najavila poplavu, a poplava je na površinu izbacila godinama akumulirani otpad.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić kazala je da osobno vjeruje da Hrvatska ne zaslužuje i ne pripada joj mjesto na ekonomskom začelju Europe, a kako joj upravo svi okupljeni u dvorani daju dokaz i argument za to.

Berislav Horvat iz EY Hrvatska kazao je da poduzetnici u Hrvatskoj još uvijek nemaju status koji zaslužuju. Kada poduzetnici imaju podršku, ustvrdio je, više ulažu, što donosi više radnih mjesta, veću potrošnju i veće prihode od poreza, a to u konačnici dovodi do manjeg općeg opterećenja i boljeg funkcioniranja države, što naposljetku može i omogućiti mladima da ostanu u Hrvatskoj.
Na društvu je velika odgovornost stvoriti pozitivnu poduzetničku klimu, kao i da promovira ambiciju, ideju, izvrsnost i želju za uspjehom, poručio je Horvat.

Novog hrvatskog EY Poduzetnika godine, i predstavnika naše zemlje na svjetskom izboru u Monacu, izabrao je osmeročlani neovisni i stručan žiri.

Članovi žirija su bili:
- Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe d.d., predsjednik žirija
- Nenad Bakić, poduzetnik i investitor
- Saša Cvetojević, poduzetnik i investitor
- Vedrana Jelušić Kašić, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku (EBRD)
- Prof. dr. sc. Lajoš Žager, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu
- Alan Sumina, EY Poduzetnik godine 2014. (Nanobit d.o.o.)
- Đuro Horvat, EY Poduzetnik godine 2015. (Tehnix d.o.o.)
- Marko Pipunić, EY Poduzetnik godine 2016. (Žito d.o.o.)

Izvor: HRT

Podijeli
li
0