Manjim poduzetnicima novi krediti iz EU fondova s povoljnim kamatama

U četvrtak 30. lipnja, u Zagrebu je održano svečano potpisivanje Sporazuma o financiranju između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO-a), za provedbu financijskih instrumenata u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014. - 2020. Ovim Sporazumom malim i srednjim poduzetnicima po prvi puta je u Hrvatskoj omogućen pristup europskim strukturnim i investicijskim fondovima kroz financijske instrumente, stoji u priopćenju.
 
Svečanom potpisivanju prisustvovali su ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat i predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec.
 
Riječ je o najznačajnijoj reformi hrvatskog poduzetništva - novim financijskim instrumentima s najvećim kreditnim potencijalom kojim će se poduzetnicima osigurati povoljnija jamstva za njihove poduzetničke projekte, po najpovoljnijim uvjetima na tržištu, s iznimno niskim kamatnim stopama. Mikro i mali zajmovi, individualna i portfeljna jamstva te subvencija kamatne stope uvelike će olakšati poduzetnicima pristup financiranju u nadolazećem razdoblju.
 
Kroz četiri nova financijska  proizvoda („Mikro krediti“, „Mali krediti“, „Ograničena portfeljna jamstva“ i „Pojedinačna jamstva“) koja će provoditi HAMAG-BICRO, malim i srednjim poduzetnicima osigurano je gotovo 1,2 milijarde kuna.
 
Aktivacijom ovih instrumenata realizirana je jedna od mjera Nacionalnog programa reformi 2016., a kroz četiri navedena financijska proizvoda očekuje se realizacija povoljnih kredita za malo i srednje veliko poduzetništvo u iznosu od oko 600 milijuna eura.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0