Kuvajćani jako zainteresirani za hrvatske robote, hranu, oružje i turističke destinacije

Kuvajćani jako zainteresirani za hrvatske robote, hranu, oružje i turističke destinacije
Kuvajćani jako zainteresirani za hrvatske robote, hranu, oružje i turističke destinacije

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić je istaknuo kako je u Kuvajtu  iskazan veliki interes gospodarstvenika. Svi su se usuglasili kako je razmjena uistinu na niskoj razini i kako to treba što prije mijenjati. To je razlog što će se već u drugom dijelu godine organizirati B2B sastanci i poslovni forumi koji bi mogli rezultirati konkretnim poslovima. Posebno je naglasio kako je najveći interes iskazan u području prehrambene industrije, ICT industrije, brodogradnje, obrambene industrije te turizma.
 
Uz to može se koristiti i mediteranski položaj Hrvatske u povezivanju sa zemljama Zaljeva, odnosno Kuvajta, u smislu prijevoza određenih prerađevina, dodao je Kramarić.
 
Predstavnik tvrtke Brodotrogir Slobodan Vernić rekao je kako je gospodarska delegacija naišla na više nego izvanredan doček. "Otvorena su nam vrata za mnoge poslove u bližoj budućnosti. Mi smo se prekvalificirali za izgradnju četiriju brodova za jednu kuvajtsku tvrtku te se nadamo da ćemo u fer konkurenciji dobiti taj posao koji iznosi potencijalnih 130, 140 milijuna dolara", naglašava Vernić.
 
Tvrtka CROZ u Kuvajtu predstavlja robot STEMI, novi hrvatski proizvod koji je globalnu premijeru imao pred mjesec dana u Las Vegasu, a Kuvajt je druga točka svjetske turneje. Robot je namijenjen za djecu u dobi od otprilike 14 godina koja bi tijekom druženja s robotom naučila cijeli splet inženjerskih vještina i životni ciklus jednog inženjerskog zadatka, istaknuo je Krešimir Mudrovčić iz tvrtke CROZ.
 
Iz tvrtke HS produkt također smatraju kako će posjet biti uspješan, ministarstvo obrane iskazalo je veliki interes za njihove proizvode s čime su otvorili vrata novog tržišta te dogovorili potencijalnu suradnju.
 
Potpredsjednik Kuvajtske trgovačke i industrijske komore Abdul Wahab Mohammad Al-Wazzan posebno je zadovoljan otvaranjem hrvatskog veleposlanstva u Kuvajtu te smatra kako će to pomoći daljnjoj komunikaciji i suradnji između dviju zemalja, poslova i ljudi.  Al-Wazzan je naglasio kako Hrvatska može na tržište Kuvajta izvoziti hranu i oružje, a više se želi znati o hrvatskim proizvodima kao što su, na primjer, roboti za edukaciju učenika. Osim toga, puno Kuvajćana je zainteresirano turistički posjetiti Hrvatsku.

Izvor: HGK

Podijeli
li
0