Kontinuirani rast proizvodnje i zaposlenosti u industriji plastike i gume

Kontinuirani rast proizvodnje i zaposlenosti u industriji plastike i gume
Rast izvoza

Industrija plastike i gume u Hrvatskoj, prema najnovijim podacima, postigla je rast proizvodnje od 7,8 posto u 2017. prema prethodnoj godini, a to je čak 70 posto veća proizvodnja u odnosu na predratnu 1990. i dvostruko veća nego prije krize. Također, industrija plastike bilježi kontinuirani rast proizvodnje i broja zaposlenih, naglasio je predsjednik Udruženja industrije plastike i gume HGK Josip Grilec na plenumu Udruženja industrije plastike i gume HGK održanom 6. veljače u HGK. 

"To govori o potencijalu i perspektivi daljnjeg razvoja i zapošljavanja koji se može postići u ovoj djelatnosti, a koji nažalost nije dovoljno prepoznat", rekao je Grilec te dodao kako je proizvodnja u ovoj djelatnosti u 2016. iznosila 198.000 tona, a prošle je godine dosegnula i 208.000 tona.

Tvrtke najveći prihod ostvaruju izvozom svojih proizvoda na strana tržišta i to u vrijednosti od 707 milijuna eura, a u toj je djelatnosti registrirano je 700 tvrtki koje zapošljavaju više od 8.500 djelatnika.    

"Prije četiri godine započeli smo suradnju s komunalnim tvrtkama i ona bi trebala uskoro zaživjeti. Očekujemo da će projekt LIFE PlasTex, kojeg je HGK prijavila u rujnu 2017., a koji za cilj ima uspostaviti sustav kružnog gospodarstva za otpad od plastike i tekstila, omogućiti da se vrijedna sirovina vrati u proizvodni proces domaćih reciklažera i prerađivačke industrije", rekao je Grilec. 

Mogućnosti sufinanciranja poduzetničkih projekata sredstvima EU predstavio je Igor Bobek iz Sektora za međunarodne poslove i EU HGK. Natječaje većinom objavljuje Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta iz europskih strukturnih i investicijskih programa, a najviše ih je namijenjeno za mikro, malo i srednje poduzetništvo.

"Ove su godine poslovnom sektoru dostupni natječaji za jačanje kapaciteta za istraživanje i inovacije za mikro i mala poduzeća te za istraživanje i razvoj u velikim tvrtkama i malim i srednjim poduzećima, za izgradnju i opremanje kapaciteta, podršku tvrtkama za zadovoljavanje normi te za sufinanciranje aktivnosti za stjecanje znakova kvalitete". 

Financijska sredstva iz Programa LIFE, programa EU za financiranje projekata iz područja zaštite okoliša i klime, predstavila je Nikolina Petković Gregorić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike. "To nije program kojim se financira infrastruktura i istraživački projekti, već pronalazak rješenja za uklanjanje poteškoća vezanih uz ključne politike EU, poboljšanje inovacija u proizvodnim procesima, inovativna rješenja u razvrstavanju plastike, itd. U ovom su programu moguća bespovratna sredstva do 55 posto ukupno prihvatljivih troškova". 

Primjer dobre prakse u povlačenju sredstava iz EU fondova predstavio je direktor istraživanja i razvoja tvrtke MI-Plast Filip Miketa. "Najuspješniji smo industrijski predstavnik prema broju i povučenim sredstvima iz programa LIFE. Trenutno implementiramo devet projekata i dva počinjemo provoditi, a do sada smo iz programa FP7, Obzor, LIFE i ESIF ugovorili 5,5 milijuna eura bespovratnih sredstava", rekao je Miketa, dodajući da je potrebno sačuvati i unaprijediti kemijsku industriju s biotehnologijom, iskoristiti stara postrojenja i koristiti otpad kao dostupnu sirovinu.

Izvor: Privredni vjesnik

Podijeli
li
0