Končar D&ST kupio 74 posto poljske tvrtke za proizvodnju transformatora

Končar D&ST kupio 74 posto poljske tvrtke za proizvodnju transformatora
Končar D&ST

Tvrtka Končar - Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) potpisala je ugovor o stjecanju većinskoga, 74 postotnog vlasničkog udjela u poljskoj tvrtki Power Engineering Transformatory (PET) iz Czerwonaka, koje proizvodi i prodaje transformatore isključivo na poljskom tržištu, objavljeno je iz Končar Elektoindustrije.
 
Power Engineering Transformatory bavi se dizajnom, proizvodnjom, plasmanom i servisiranjem srednje energetskih transformatora snage do 63 megavoltampera (MVA) i napona do 145 kilovolta (kV), a zapošljava šezdesetak djelatnika, navode iz Končara, ne iznoseći podatke o vrijednosti transakcije.
 
Dodaju i da je, s obzirom na pozitivne gospodarske pokazatelje za Poljsku - godišnju stopu rasta BDP-a za 3,9 posto, najvišu od svih članica zemalja EU, te ispodprosječnu stopu nezaposlenosti od 5,3 posto, ali i gospodarski razvitak te važan položaj Poljske, Končar D&ST u ovome iskoraku na strano tržište, po prvi puta u vlasničkom obliku, prepoznao poslovno dobru priliku.
 
Predsjednik Uprave Končar D&ST-a Ivan Klapan tom je prigodom izjavo kako je potpisivanje ovog ugovora rezultat strateškog planiranja za razdoblje od 2016. do 2020. godine, a ulaskom na poljsko tržište u vlasničkom obliku olakšan im je prodor na relativno nedostupna nova tržišta.
 
Končar D&ST je tvrtka iz sastava grupe Končar za dizajn, proizvodnju, prodaju i servis distributivnih uljnih transformatora snage do 8 MVA i 36 kV, srednje energetskih transformatora do 100 MVA i 170 kV te specijalnih transformatora do 8 MVA i 36 kV.
 
Iz Končara pritom ističu da ta tvrtka posljednjih 15 godina bilježi značajan rast poslovanja te je u tom razdoblju provedeno je nekoliko investicijskih ciklusa koji su omogućili tehnološki razvoj i jačanje ljudskih potencijala. U posljednjih deset godina prihodi tvrtke rasli su po prosječnoj godišnjoj stopi od 8,4 posto, s 388 milijuna kuna na 869 milijuna kuna u 2016., dok je broj zaposlenih istodobno porastao s 294 na 530.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0