Kako su Splićani, uz odskočnu dasku iz Češke, osvojili Europu

Kako su Splićani, uz odskočnu dasku iz Češke, osvojili Europu
Hrvatski izvoz

Splitska tvrtka SeekandHit uvrštena je na ovogodišnju Deloitteovu ljestvicu 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki za Europu, Bliski istok i Afriku. Uz njih, u prestižnom društvu, iz Hrvatske su se našle još četiri tvrtke: Q Software, Microblink, Rimac Automobili i Infinum.

Ovogodišnji poredak nastao je na osnovi prihoda tvrtki u razdoblju od 2014. do 2017. godine te ukupnom rastu za svaku tvrtku pojedinačno. SeekandHitov rast iznosio je 153 posto.

Osnivač SeekandHita Mario Frančešević je kazao kako su s poslovanjem počeli još 2007. godine i bavili su se digitalnim oglašavanjem putem Googlea, Facebooka.

Na šire tržište su izašli tako što su razvili vlastiti proizvod za Facebook oglašavanje 2012. godine i polako počeli izlaziti na vanjska tržišta. Ubrzo su stupili u kontakt s češkom tvrtkom Socialbakers, koja se bavi analitikom na društvenim mrežama i počeli su suradnju s njom tako što su oni otkupili oglasni softver od splitske tvrtke, čiji je zadatak bio da ga integriraju u njihove postojeće softverske proizvode.

Danas u tvrtki radi 45 uglavnom razvojnih inženjera, marketinških stručnjaka i podatkovnih specijalista. Oko 70 posto prihoda dolazi iz inozemstva i to uglavnom iz europskih zemalja, kazao je Frančešević, dodajući kako je Europa zgodno tržište i zbog vremenske zone i zbog niza drugih razloga, a uz Češku imaju klijente i iz ostalih zemalja zapadne i sjeverne Europe.

Izvor: Privredni vjesnik

Podijeli
li
0