IT tvrtke moraju poslovati s inozemstvom

IT tvrtke moraju poslovati s inozemstvom
Hrvatski ICT izvoz simbolička fotografija

U posljednjih pet godina prihod IT tvrtki povećan je po prosječnoj godišnjoj stopi od 7,4 posto, od toga promet industrije raste 6,1 posto, a izvoz raste gotovo dvostruko brže, 11,3 posto godišnje, rekla je direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić povodom posjeta hrvatskih informatičkih tvrtki međunarodnoj konferenciji B2B Software Days

"Poslovati s inozemstvom odavno više nije tek jedna od prednosti poslovanja IT industrije. To je nužnost", ističe Tajana Kesić Šapić.

Konferenciju su posjetile 32 tvrtke, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i u suradnji s Trgovinskim odjelom Austrijskog veleposlanstva Advantage Austria i Europskom poduzetničkom mrežom.

Lili Rodić, direktorica tvrtke Ador koja se primarno bavi savjetovanjem klijenata o rješenjima na webu kojim mogu poboljšati svoju organizaciju ili poslovanje, kaže kako njena tvrtka do sada najviše surađuje s klijentima iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, no da se planiraju u idućih par godina više posvetiti europskom tržištu.

Goran Mrvoš, direktor Infosita, tvrtke koja se primarno bavi razvojem digitalnih produkata u turizmu naglašava kako se kontakti stečeni na ovakvim događanjima često pretvore u projekte. No, Mrvoš napominje da je svijest o digitalizaciji u ostatku Europe drastično jača nego u Hrvatskoj.

Konferencija B2B Software Days, u organizaciji Austrijske komore i Bečke poslovne agencije, u suradnji s Europskom poslovnom mrežom i Eurekom, namijenjena je ponajprije IT i tehnološkim tvrtkama te istraživačko-razvojnim institucijama koje traže tehnološku, istraživačku i poslovnu suradnju. Program konferencije uključuje predavanja, radionice i B2B razgovore te donosi informacije o najnovijim trendovima, nove kontakte s poslovnim partnerima, razmjenu iskustava i znanja te prilike za umrežavanje. Ovo je 5. izdanje konferencije na  kojem se očekuje više od 600 sudionika iz 30-ak zemalja.

Konferenciju su posjetile tvrtke Ador, Alpha Aplikacije, Byte Lab Grupa, Citus, Diversitas IT sustavi, Eduit, Infosit, Ingenium, Konekta tehnologije, Mašinerija, Mediatoolkit, Megatrend poslovna rješenja, Neoinfo, Poslovna inteligencija, Računalni i ekonomski poslovi REP, Sekom, Stranica, Talentarium, Teslopolis, Ekobit, Intellexi, Comminus, Geld Dana, Little Code, King ICT, Softwise, Locastic, Inter Solutio, Enpod, Blue Eye Solutions, Eska i Ars futura.

Uz posjet konferenciji, održan je i poslovni susret u Austrijskoj gospodarskoj komori uz predavanje Vienna Business Agency i susrete s predstavnicima Austrijske komore te poslovnim delegacijama iz Turske, Srbije, Makedonije i Bugarske. Organiziran je i posjet tvrtki tvrtki VRVis - Virtual Reality and Visualisation Research Centre.

Izvor: Privredni vjesnik

Podijeli
li
0