ICT može pokrenuti ozbiljnije promjene

ICT može pokrenuti ozbiljnije promjene
Hrvatski ICT izvoz simbolička fotografija

Hrvatska ICT industrija svake godine ostvaruje rast prihoda, čiju gotovo trećinu čini izvoz, a kao industrija budućnosti može pokrenuti ozbiljnije promjene, rečeno je uz ostalo u ponedjeljak na sastanku NTA CEO u organizaciji europskog udruženja DigitalEuropa, čiji je domaćin Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Taj se sastanak u domaćinstvu HGK održava i 22. listopada, a kako su izvijestili iz HGK, takve sastanke udruženje DigitalEurope organizira s izvršnim direktorima svojih članica-gospodarskih komora i trgovačkih udruga iz Europe, pri čemu je Zagreb izabran zbog hrvatskog predsjedavanja EU-om od početka iduće godine kao i zbog toga što je HGK član DigitalEuropea.

"Održavanjem sastanka u Hrvatskoj želi se naglasiti utjecaj digitalne transformacije na gospodarski razvoj i društveni napredak, u čemu hrvatsku ICT industriju prati puno izazova. Ni jedan drugi sektor u zemlji ne nosi toliko investicija, a ima i multiplikativni učinak za sve druge gospodarske grane te kao industrija budućnosti ima šanse u zemlji pokrenuti i ozbiljnije promjene", istaknula je na sastanku direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić.

Predstavila je i projekt Digitalna komora, kojim se želi povećati dostupnost usluga i servisa kroz digitalizaciju cjelokupnog poslovanja Komore, od kojeg se očekuje, kako je dodala, da će po njegovu završetku pridonijeti optimizaciji poslovanja Komore.

Na sastanku su iznijeti i podaci tvrtke InfoTrend po kojima je ICT industrija u Hrvatskoj u 2018. ostvarila znatno bolje rezultate nego ukupno gospodarstvo, pri čemu su ukupni prihodi rasli 8,6 posto, a isto za toliko i izvoz.

"ICT je u 2018. ostvario ukupni prihod od 36,9 milijardi kuna ili 9,4 posto više nego prethodne godine, što u apsolutnoj brojci znači i povećanje tog prihoda za 3,1 milijardu kuna. Od tog porasta, na domaćem je tržištu ostvareno 1,8 milijardi ili 7 posto više, a plasmanom u inozemstvo 1,3 milijardu kuna ili čak 19 posto više", rečeno je na tom sastanku, uz napomenu da su najviše tog, kako kažu iz HGK, brzorastućeg izvoza ostvarile mikrotvrtke odnosno programeri bilo u domaćem ili u stranom vlasništvu.

Iznesen je i podatak da je u 2018. u ICT industriji bilo oko 3100 ili 9,1 posto više zaposlenih nego u 2017., kao i da je ukupno bilo više od 5.500 ICT tvrtki ili 4,3 posto od ukupnog broja tvrtki te ujedno i 508 više nego u godini prije, a prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u tom sektoru je bila 8.511 kuna ili 50 posto viša od prosjeka.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0