Hrvatski drvari izvoze više od 65 posto svojih proizvoda

Hrvatski drvari izvoze više od 65 posto svojih proizvoda
Šuma, simbolička fotografija

Hrvatski drvari sada izvoze više od 65 posto svojih proizvoda što čini više od 10 posto ukupnog hrvatskog izvoza. Istovremeno, udio djelatnosti u bruto domaćoj proizvodnji porastao je na 3,5 posto. Ovaj sektor uvozi tek pet posto svoje sirovine, tako da je suficit proizvodnje, prerade drva i proizvodnje namještaja vrlo velik. U krizu su prvi ušli i prvi iz nje izašli, pa je u prošloj godini izvezeno proizvoda ukupno vrijednih 1,45 milijardi eura, dok je suficit robne razmjene iznosio velikih 542 milijuna eura.
 
Važnost ovog gospodarskog sektora prepoznata je i u Europskoj uniji. Iako zbog različite važnosti ovog sektora u pojedinim zemljama članicama ne postoji strategija razvoja na razini cijelog kontinenta, nedavno prihvaćene smjernice o razvoju upućuju zemlje članice da u svojim razvojnim strategijama povežu šume i gospodarske sektore koji su povezani s njima, te razvoj ruralnih područja u kojima se te šume nalaze. Strategijama se mora osigurati dovoljna količina sirovine za poduzetnike koji daju visoku dodanu vrijednost proizvodima kojima je drvo sirovina, a s druge strane malim poduzećima koje rade s drvom u ruralnim sredinama treba osigurati mogućnosti za gospodarski razvoj, investiranje, zapošljavanje radnika te njihov ostanak u tim sredinama.
 
I jedan nacionalni dokument, Strategija pametne specijalizacije, može odigrati važnu ulogu kad je riječ o povlačenju novca iz EU fondova za hrvatske tvrtke. Na raspolaganju nam je trenutačno 330 milijuna eura, od kojih je 110 rezervirano za centre kompetencije, a klasteri, pa tako i oni drvni, mogu biti ključni u povlačenju novca za reindustrijalizaciju te za malo i srednje poduzetništvo. Svoju ulogu može odigrati i turizam, posebice kroz jačanje suradnje lokalnih dobavljača i investitora u naše turističke objekte, od čega veliku korist mogu imati oba sektora.
 
Manje od 20 posto šuma u Hrvatskoj je u privatnom vlasništvu, dok velikom većinom, s oko 80 posto drvnoga blaga, upravlja država kroz tvrtku Hrvatske šume. Šumari procjenjuju kako naše šume svake godine narastu za 10 milijuna kubika, a samo 5,8 milijuna se iskoristi kroz sječu i završi u drvnoj industriji.
 

Izvor: Privredni vjesnik

Podijeli
li
0