Hrvatske tvrtke moći će koristiti usluge mreže njemačkih komora u 92 države

Hrvatska gospodarska komora (HGK) potpisala je u petak s Udruženjem njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) i Njemačko-hrvatskom industrijskom i trgovinskom komorom (AHK) sporazum prema kojem će hrvatske tvrtke u inozemstvu moći koristiti usluge njemačkih vanjskotrgovinskih komora pod jednakim uvjetima kao i njemačke tvrtke, izvijestili su iz HGK.

Predsjednik HGK Luka Burilović je istaknuo kako jedino izvozno orijentirana ekonomija može našoj zemlji jamčiti dugoročno održiv gospodarski rast.

"Taj sporazum znači lakši pristup na tržištima gdje DIHK ima vanjskotrgovinska predstavništva, a riječ je o više od 140 lokacija u 92 države", kazao je Burilović te pozvao sve članice da iskoriste tu potporu na terenu na svim tržištima gdje vide poslovni interes. Burilović je naglasio važnost jačanja prisutnosti hrvatskih tvrtki u inozemstvu jer iako tek oko 15 posto poduzeća izvozi, oni zapošljavaju 51 posto ukupno zaposlenih i na njih otpada 62 posto investicija.

Njemačke vanjskotrgovinske komore nude široku paletu usluga za internacionalizaciju poslovanja tvrtki pa će tako hrvatskim poduzećima od sada na raspolaganju biti usluge istraživanja tržišta, podrške pri traženju poslovnih partnera i pružanja računovodstvenih usluga, a sve po jednakim uvjetima kao i njemačkim kompanijama.

HGK je prirodni partner naše njemačke mreže komora koja se sastoji od 79 industrijskih i trgovinskih komora (IHK) u Njemačkoj, predstavništava i vanjskotrgovinskih komora (AHK) diljem svijeta te Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) sa sjedištem u Berlinu i Bruxellesu, kazao je zamjenik direktora DIHK-a Volker Treier.

Rekao je i kako se potpisivanjem sporazuma o suradnji postavljaju temelji užoj suradnji hrvatskih i njemačkih komorskih organizacija. U budućnosti će obje strane profitirati od činjenice da mreža njemačkih vanjskotrgovinskih komora (AHK) sa svojom širokom i atraktivnom paletom usluga podupire hrvatske tvrtke u širenju poslovanja na treća tržišta - primjerice u pronalaženju poslovnih partnera ili istraživanju tržišta, rekao je Treier.

Iz HGK napominju da njemačke vanjskotrgovinske komore savjetuju, pružaju podršku i zastupaju njemačke tvrtke koje žele proširiti svoje inozemno poslovanje. Uživaju izvrstan ugled diljem svijeta i u poslovnim krugovima su poznate kao 'tajno oružje' njemačkog gospodarstva". Broje ukupno oko 51.000 tvrtki članica, a djelomično ih financira Savezno ministarstvo gospodarstva i energetike (BMWi).

Izvor: HINA

Podijeli
li
0