Hrvatske tvrtke i Brexit

Hrvatske tvrtke i Brexit
BREXIT

Politička neizvjesnost u vezi s izlaskom Velike Britanije iz Europske unije stvara i veliku nervozu u hrvatskim tvrtkama koje izvoze na to tržište. Već se mjesecima pripremaju na sve moguće opcije. Iako nam je Velika Britanija tek 18-ti vanjskotrgovinski partner, velikim izvoznicima - poput Plive ili Simplexa, ova igra živaca itekako bi mogla otežati buduće poslovanje.

U najprometnijoj europskoj trajektnoj luci, britanskom Doveru, sve je spremno za različite scenarije. Zbog neizvjesnosti i u vezi s datumom i vezi sa sporazumom, ne zna se hoće li se za desetak dana ondje stvarati zastoji i kolone kamiona natovarenih robom.

Preko luke Dover stižu i lijekovi iz Plivinih tvornica. Godišnja vrijednost Plivina izvoza na Otok veća je od 130 milijuna kuna. Već se dugo spremaju za sve scenarije.
Mi smo morali podići dio zaliha za određene proizvode, nas je izrazito strah da ne dođe do nestašica, da pacijenti ne ostanu bez lijekova, kaže Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive.

Uz logističke probleme, morali su se pripremiti i za dodatnu administraciju potrebnu za registraciju lijekova i izvoz izvan Europske unije, a zabrinjava ih naravno i uvođenje carina. Nama je najbolji scenario da zapravo dođe do dogovora i da postoji barem prijelazno razdoblje, ako ne trajno rješenje koje je isto ili vrlo slično današnjem, naglašava Furjan.

Različite strategije opreza uspostavili su i u tvrtki Simplex iz Slavonskog Broda. Njihov su svakodnevni posao liftovi, a od 2016. ugrađuju ih i u poslovne tornjeve Londona. I oni se nadaju kakvom takvom dogovoru.

Što god je dogovoreno u nekom kontroliranom okviru, sigurno će omogućiti jedan prijelazni period da se tekući ugovori završe ili nastavi poslovanje po nekim uvjetima, pretpostavlja Danijel Kušljić, operativni direktor Simlexa.

Spremni su odavno i za crni scenarij povlačenja s tržišta, prilagodili su  poslovanje, logistiku i broj ljudi u Londonu. No vjeruju da će biznis ipak naći neko rješenje. Mi želimo ostati prisutni tamo, prilagodit ćemo se novim propisima i regulacijama i probat ćemo naći najoptimalniji model poslovanja, uvjeren je Kušljić.

Unatoč političkoj nepredvidivosti brexita i svim problemima koje nosi, dobre bi i prilagodljive tvrtke te konkurentni proizvodi trebali pronaći put suradnje i trgovine.

Izvor: HRT

Podijeli
li
0