Hrvatska i u 2016. najveći trgovinski partner BiH

Hrvatska i u 2016. najveći trgovinski partner BiH
Hrvatska najveći trgovinski partner BiH

Hrvatska je država koja i dalje predstavlja najznačajnijeg vanjskotrgovinskog partnera Bosne i Hercegovine, potvrđuju podaci koje je u utorak objavila Vanjskotrgovinska komora BiH koji pokazuju kako se tijekom 2016. povećao obujam ukupne trgovinske razmjene između dvije zemlje.
 
Hrvatska je u protekloj godini u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH sudjelovala s 13,37 posto i na prvom je mjestu pretekavši tako druge zapadne države poput Njemačke, Italije, Slovenije i Austrije. Ukupni obujam vanjskotrgovinske razmjene Hrvatske i BiH u 2016. dosegnuo je vrijednost od 1,8 milijardi eura.
 
Izvoz iz Hrvatske u BiH bio je vrijedan 1,27 milijardi eura, dok je iz BiH u Hrvatsku izvezeno roba u vrijednosti nešto većoj od 500 milijuna eura. U usporedbi s 2015. riječ je o povećanju ukupne vrijednosti trgovinske razmjene za oko stotinu milijuna eura.
 
Ukupan vanjskotrgovinski promet BiH u prošloj je godini bio vrijedan nešto više od 13 milijardi eura pri čemu je izvoz iz te zemlje bio vrijedan nešto manje od pet milijardi, a uvoz 8,1 milijardi eura. Ta je država tako ponovo zabilježila veliki vanjskotrgovinski deficit odnosno pokrivenost uvoza izvozom od oko 60 posto.
 
Države-članice Europske unije čine najvažniju skupinu država s kojima BiH trguje ostvarujući s njima više od 70 posto vanjskotrgovinskog prometa. Među državama koje su izvan članstva EU kao trgovinski partneri BiH dominiraju Srbija i Turska.

Izvor: HINA 

Podijeli
li
0