HBOR i EIF potpisali CIP Ugovor o jamstvu

Od jeseni mikropoduzetnici lakše do kredita

HBOR i EIF potpisali CIP Ugovor o jamstvu
HBOR logo

Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisali su 7. kolovoza 2014. Ugovor o jamstvu u okviru Posebnog programa za poduzetništvo i inovacije (CIP-EIP) s ciljem poticanja poslovnih banaka na kreditiranje mikro-poduzetnika, posebice početnika. Ugovor su potpisali Vladimir Kristijan predsjednik Uprave HBOR-a i Martina Jus članica Uprave HBOR-a, te Pier Luigi Gilibert, predsjednik EIF-a.

Zahvaljujući CIP Ugovoru o jamstvu, malim poduzetnicima bit će olakšan pristup kreditnim sredstvima zbog značajno smanjenih zahtjeva za instrumentima osiguranja. Naime, početkom jeseni HBOR će uvesti novi program mikro kreditiranja koji će se provoditi uz CIP garanciju, zahvaljujući kojoj će za osiguranje povrata kredita biti dovoljne mjenice i zadužnice, odnosno osiguranje na opremi koja se kupuje iz kredita. Krediti će se odobravati na rok do 5 godina uključujući poček do godine dana, a maksimalni iznos kredita iznosit će 25 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti. Kreditni program provodit će se putem poslovnih banaka koje potpišu ugovor o suradnji s HBOR-om.

Potpisivanjem ovog ugovora HBOR je nastavio svoju aktivnu ulogu u stvaranju pretpostavki za lakši pristup financijskim sredstvima malim poduzetnicima, a sve u cilju poticanja samozapošljavanja i razvitka poduzetništva.

CIP 
Okvirni program za konkurentnost i inovacije (the Competitiveness and Innovation Framework Programme – CIP) pokrenut je radi poticanja produktivnosti, inovativnosti i održivog rasta u Europi uz istovremeno rješavanje komplementarnih pitanja na području zaštite okoliša.
U okviru CIP-a, Europskom investicijskom fondu (EIF) dodijeljen je iznos od 1,1 milijarde Eura za financiranje rizičnog kapitala – putem Programa za MSP s visokim potencijalom rasta i inovativnosti (the High Growth and Innovative SME Facility – GIF) i garancija – putem Programa garancija za male i srednje poduzetnike (the SME Guarantee Facility - SMEG).

EIF-ovo ulaganje financira Europska unija putem Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP). Sredstvima CIP-a u visini 1,1 milijarde Eura upravlja EIF, a namijenjena su za financiranje rizičnog kapitala i garancija. Namjena CIP-a pokretanje je gospodarskog rasta i otvaranje novih radnih mjesta te poticanje produktivnosti, konkurentnosti i inovativnosti u Europskoj uniji uz optimalno korištenje sredstava Europske unije za olakšavanje pristupa financijskim sredstvima malim i srednjim poduzetnicima. 

Podijeli
li
0