Farmaceutska industrija jedan je od najznačajnijih pokretača hrvatskog gospodarstva

Farmaceutska industrija jedan je od najznačajnijih pokretača hrvatskog gospodarstva
Farmaceutska industrija simbolička fotografija

Farmaceutska industrija jedan je od najznačajnijih pokretača hrvatskog gospodarstva, koja je napravila i najveći pomak u izvozu zadnjih deset godina, istaknuto je u srijedu na skupu "Farmaceutika: Hrvatska industrija 4.0.", kojim je HUP-Udruga proizvođača lijekova (HUP-UPL) obilježila deset godina rada.

Direktorica odnosa s članstvom HUP-a i direktorica HUP-UPL-a Milka Kosanović istaknula je da je farmaceutska industrija i nadalje jedan od najznačajnijih pokretača gospodarskog razvoja Hrvatske, a da je u proteklih deset godina povećala broj zaposlenih za više od 20 posto. Članice udruge danas direktno zapošljavaju više od pet tisuća radnika, a više od 10 tisuća uključujući i dobavljače.

Samo u posljednjih nekoliko godina ulaganja u napredna postrojenja i nove tehnologije premašila su 2,5 milijardi kuna, a tvrtke koje su članice udruženja generiraju i više od 7 milijardi kuna prihoda godišnje, od čega više od 5 milijardi otpada na izvoz.

Direktorica HUP-UPL kaže da su članice udruge i predvodnici na polju istraživanja i razvoja, čime su uveli Hrvatsku u društvo zemalja koje prolaze digitalnu transformaciju i Industriju 4.0., a poručuje da će nastaviti s osiguravanjem dostupnosti generičkih i biosličnih lijekova najviše kvalitete za pacijente, čemu će doprinijeti održivosti zdravstvenog sustava u Hrvatskoj.

Predsjednik HUP-UPL-a i predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan također upozorava da kompletna industrija mora naći rješenja i suočiti se s time da je gotovo jedini kriterij u zdravstvu postala cijena. Napominje da to nije dobro, jer treba razmišljati i o kvaliteti i o sigurnosti opskrbe lijekova, kao i o pouzdanosti u određene dobavljače.

Ocjenjuje da je ova godina vrlo dobra za farmaceutsku industriju, primarno zahvaljujući izvozu, pri čemu ističe da statistike pokazuju kako je ta industrija napravila i relativno najveći pomak u hrvatskom izvozu u posljednjih deset godina.

Furjan ima i pozitivna očekivanja za 2020., nada se da će Vlada i dalje nastaviti s raterećenjima gospodarstva i građana, dok se neizvjesnosti prije svega odnose na eventualne nestašice pojedinih lijekova, s obzirom da puno dobavljača na Istoku ima problem s isporukama.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0