Europski novac za promociju izvoza domaće hrane

Europski novac za promociju izvoza domaće hrane
Hrana simbolička fotografija

Hrvatska poljoprivredna komora pozvala je hrvatske poljoprivredne proizvođače da se jave na natječaj namijenjen promociji i marketingu EU-ovih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda vrijedan 200,9 milijuna eura. Natječaj je Europska komisija objavila 14. siječnja.

"Europska komisija raspisala je poziv za podnošenje prijedloga za europske programe promicanja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU i inozemstvu. Za 2020. godinu ukupni proračun od 200,9 milijuna eura izdvaja se za promociju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u zemlji i inozemstvu. Od ukupnog proračuna, 181,4 milijuna eura namijenjeno je sufinanciranju programa promocije koji će biti izabrani među prijedlozima nakon objavljenih poziva. Čak 118,4 milijuna eura dodijeljeno je za promotivne programe u zemljama izvan EU-a. Prema natječaju, to uključuje zemlje s visokim potencijalom rasta kao što su Koreja, Japan, Meksiko, SAD i Kina", kaže predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Hrvatski proizvođači, udruženi u proizvođačke organizacije, gospodarsko-interesna udruženja te ostale organizacije proizvođača imaju se priliku uključiti i promovirati kvalitetne hrvatske poljoprivredne i prehrambene proizvode. Jakopović vjeruje kako će Hrvatska ove godine biti uspješna u tom programu, a HPK je spremna pomoći svima koji su zainteresirani za ovaj program.

EK očekuje da bi odabrani programi mogli povećati konkurentnost i potrošnju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU širom svijeta. Programi bi također trebali informirati EU i globalne potrošače o različitim EU-ovim shemama kvalitete, poput zemljopisnih oznaka ili ekoloških proizvoda. Također se mogu promovirati i sigurnosni standardi EU-a kao i raznolikost i autentičnost europskih proizvoda, navodi se u priopćenju.

Unutar Unije, za svježe voće i povrće namijenjeno je osam milijuna eura, čiji je cilj povećati njihovu potrošnju u kontekstu uravnotežene i zdrave prehrane. Prijave projekata trebaju se podnijeti do 16. travnja 2020. putem posebnog portala. Komisija će ocijeniti prijedloge i na jesen objaviti korisnike, kažu u HPK.

Izvor: Privredni vjesnik

Podijeli
li
0