EU s Kinom i još 16 članica WTO-a najavljuje formiranje privremenog tijela za trgovinske sporove

Skupina članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), uključujući EU, Kinu i još 16 zemalja, složila se u petak da će oformiti privremeni mehanizam za rješavanje trgovinskih sporova kako bi premostile blokadu žalbenog tijela te međunarodne organizacije.

Sudionice inicijative smatraju da će taj krizni korak sačuvati WTO-ov dvostupanjski sustav za rješavanje trgovinskih sporova dok blokirano prizivno tijelo WTO-a ponovo ne proradi, objavila je Europska komisija.

Washington je paralizirao žalbeno tijelo WTO-a dvogodišnjom blokadom imenovanja dvoje novih sudaca. Njihovi su mandati istekli u prosincu pa tijelo nije moglo donositi presude.

Kako bi premostila blokadu, Europska komisija svojedobno je s Norveškom i Kanadom dogovorila formiranje odvojenog prizivnog tijela koje bi u drugostupanjskom postupku arbitriralo u trgovinskim sporovima.

Danas su im se pridružili i Australija, Brazil, Čile, Kina, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Južna Koreja, Meksiko, Novi Zeland, Panama, Singapur, Švicarska i Urugvaj.
iako SAD nije član te inicijative, američki predsjednik Donald Trump u srijedu je u Davosu obećao „veoma dramatičnu” akciju kada je u pitanju WTO.

Glavni direktor te međunarodne organizacije Roberto Azevedo trebao bi uskoro posjetiti Washington.

Bruxelles je zadovoljan što se kabinet Donalda Trumpa bavi WTO-om, koji bi prema mišljenju brojnih članica trebalo reformirati kako bi odražavao promjene u globalnom gospodarstvu, uključujući uspon Kine, kazao je za Reuters Izvor iz EU-a.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0