EU i Vijetnam završili pregovore za sporazum o slobodnoj trgovini

EU i Vijetnam završili pregovore za sporazum o slobodnoj trgovini
VIETNAM-EU

Europska unija i Vijetnam završili su 02. prosinca 2015. godine pregovore za sporazum o slobodnoj trgovini (FTA) i time označili kraj pregovaračkog procesa.

Sporazum će dodatno ojačati odnose između dviju ekonomija i ukinuti gotovo sve carine. Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström je izjavila kako je završetak pregovora dobra vijest za EU i Vijetnam.

Vijetnam je vitalno gospodarstvo sa više od 90 milijuna potrošača i sa rastućom radnom snagom. Njegovo tržište ima veliki potencijal i nudi brojne mogućnosti za europski izvoz u područjima poljoprivrede, industrije i usluga. EU i Vijetnam se također zalažu da se osigura poštivanje radničkih prava i podrži održivo upravljanje prirodnim resursima. Sklapanjem ovog sporazuma, Vijetnam je prihvatio novi EU pristup o zaštiti ulaganja, a koji se odnosi na trajni sustav rješavanja sporova sa postojanjem žalbenog mehanizma.    

Nakon sklapanja sporazuma slijedi pravni pregled i prijevod na vijetnamski jezik i službene EU jezike. Komisija će tada predstaviti prijedlog Vijeću ministara radi usvajanja, te Europskom parlamentu radi ratifikacije sporazuma.  

Europskim izvozom u Vijetnam dominiraju visokotehnološki proizvodi uključujući električne strojeve i opremu, zrakoplove, vozila i farmaceutske proizvode. Vijetnam u EU najviše izvozi telefone, elektroničke proizvode, obuću, tekstil i odjeću, kavu, rižu, morske plodove i namještaj, Trgovinska razmjena vrijedna je 28 milijardi eura.

Više možete pročitati OVDJE.

Izvor: MVEP

Podijeli
li
0