EU i Kanada suglasile se oko početka primjene CETA-e

EU i Kanada suglasile se oko početka primjene CETA-e
Sporazum CETA

Europska unija i Kanada u subotu su izvijestile da su se suglasile da će se sporazum o slobodnoj trgovini između dviju strana početi primjenjivati 21. rujna, utirući tako put za stupanje na snagu 90 posto sporazuma.

Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) prihvatile su obje strane, kao važan potez kada su u pitanju otvorena tržišta protiv protekcionističkog vala.

Sporazumom, kojim se potiče trgovina i jačaju gospodarski odnosi, otvaraju se nove prilike poduzećima iz EU-a. Poslovanje s Kanadom će biti jednostavnije, ukinut će se carine, znatno poboljšati pristup ugovorima o javnoj nabavi, otvoriti novi sektori kanadskog tržišta usluga, omogućiti predvidljivi uvjeti za ulagače i zaštititi visokokvalitetni europski poljoprivredni proizvodi, oni s "oznakom zemljopisnog porijekla".

Pokretanje CETA-e dosad su sprečavale prepirke oko nekih mliječnih i farmaceutskih proizvoda.

"Na sastanku u Hamburgu, gdje smo potvrdili obostranu opredijeljenost za međunarodni trgovinski sustav, složili smo se da ćemo 21. rujna 2017. krenuti u privremenu primjenu sporazuma, što će nam omogućiti primjenu svih potrebnih mjera prije navedenog datuma", priopćili su predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i kanadski premijer Justin Trudeau.

"Otvarajući se jedni prema drugima i uz blisku suradnju sa svima koji s nama dijele iste vrijednosti uspjet ćemo oblikovati i upravljati globalizacijom", stoji u zajedničkom priopćenju.
Sporazum će definitivno stupiti na snagu kada ga ratificira svih 28 članica EU-a.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0