EU i Japan politički usuglasili nacrt sporazuma o slobodnoj trgovini

EU i Japan politički usuglasili nacrt sporazuma o slobodnoj trgovini
Zastava Japana

Europska unija i Japan službeno su u četvrtak usuglasili nacrt sporazuma o slobodnoj trgovini, signalizirajući odmak od američkog protekcionizma koji je izrazito ojačao nakon ulaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

EU i Japan potpisali su "politički sporazum" uoči sastanaka s predsjednikom Trumpom na summitu skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 u Hamburgu, šaljući time jaku političku poruku.

Iako određena područja još nisu zaokružena, dužnosnici tvrde da su ključni problemi ovog tjedna prevladani.

Budući "Sporazum o ekonomskom partnerstvu EU i Japana" priprema se već četiri godine a njegovo je formalno potpisivanje ubrzao ulazak u Bijelu kuću Donalda Trumpa i njegovo odbacivanje transpacifičkog trgovinskog sporazuma te otezanje razgovora s Europskom unijom, napominje Reuters.

Najosjetljivija su pitanja u japansko-europskim pregovorima bili strah europskih kompanija od jeftinije uvozne konkurencije japanskih proizvođača automobila. Japanske su pak kompanije strahovale od europske konkurencije u mliječnoj industriji.

Po navodima dužnosnika, presudio je na kraju zajednički strah Europljana i Japanaca od Trumpova napuštanja multilateralnog sustava otvorene trgovine i instaliranja agresivne politike "Amerika na prvom mjestu".

Dvije su strane dogovorile postupno ukidanje carina na veći dio bilateralne trgovinske razmjene kroz razdoblje od nekoliko godina. Najavljeno je i otvaranje još nekih trgovinskih područja, poput japanskog sustava javne nabave.

Japanski premijer Shinzo Abe naglasio je da će s obzirom na udio u svjetskoj trgovinskoj razmjeni od 40 posto EU i Japan činiti najveće slobodno ekonomsko područje u svijetu, na koje će otpadati trećina svjetskog BDP-a.

U idućim mjesecima dvije strane još moraju utanačiti mehanizam rješavanja sporova.

Dužnosnici tvrde da će sporazum potaknuti trgovinu i otvaranje novih radnih mjesta. Trenutno vrijednost europskog izvoza u Japan doseže gotovo 90 milijardi eura.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0