EK dala zeleno svjetlo državnom osiguravanju manjih izvoznih poslova u Hrvatskoj

EK dala zeleno svjetlo državnom osiguravanju manjih izvoznih poslova u Hrvatskoj
Europska komisija

Europska komisija objavila je u ponedjeljak da program kratkoročnog izvozno-kreditnog osiguranja u Hrvatskoj ne krši pravila tržišnog natjecanja. Štoviše, stoji u priopćenju, zaključeno je kako tip osiguranja kakvo se nudi izvoznicima u Hrvatskoj trenutačno ne postoji na privatnom tržištu, odnosno da postoji manjak osiguranja za mala i srednja poduzeća s malim godišnjim prometom i za pojedinačne izvozne transakcije (u usporedbi s osiguravanjem kompletnog izvoznog portfelja neke kompanije).

Kako navode iz Komisije, do toga je došlo jer privatni osiguravatelji nisu zainteresirani za osiguravanje ovakvih transakcija, zbog čega država smije osigurati pojedine izvozne transakcije i rizike malih i srednjih poduzeća s malim izvoznim prometom, kao i određene druge kratkoročne rizike za koje postoji manjak ponude na privatnom tržištu.

Iz tih razloga, Komisija je dala zeleno svjetlo ovom programu do zadnjeg dana 2024. Više je informacija dostupno na stranici Opće uprave za tržišno natjecanje i u javnom registru (referencija SA.51270).

Izvor: Lider

Podijeli
li
0