Egipat: Pravila za registraciju tvornica koje ispunjavaju uvjete za izvoz u Arapsku Republiku Egipat

Egipat: Pravila za registraciju tvornica koje ispunjavaju uvjete za izvoz u Arapsku Republiku Egipat
Egipatska zastava

Ministarstvo trgovine i industrije je donijelo odluku broj 43/2016 Odluka 43-2016 kojim su propisani uvjeti za registraciju tvornica koje ispunjavaju uvjete za izvoz svojih proizvoda u Egipat. Ovime se mijenja Odluka broj 992/2015 od 31. prosinca 2015. i uvelike mijenja položaj izvoznika u Egiptu. Svrha donošenja Odluke je zaštita o krivotvorenih proizvoda na egipatskom tržištu. Odlukom su obuhvaćeni sljedeći proizvodi: mlijeko i mliječni proizvodi (za maloprodaju), kandirano i sušeno voće, ulja i masti, čokolade i čokoladni proizvodi, proizvodi od šećera, proizvodi od žitarica, voćni sokovi, prirodne, mineralne i gazirane vode, kozmetički i higijenski proizvodi, tepisi, kuhinjski stolovi, oprema za kupaonice, pločice za kućansku uporabu, staklo za kuhinjske stolove, armirano željezo, kućanski aparati, namještaj za kuće i urede, bicikli, motori, satovi, rasvjetni uređaji za kućnu uporabu, dječje igračke, odjeću, tekstil, namještaj, tepisi i obuća. 

Sukladno donesenoj odluci tvrtke su dužne dostaviti sljedeće dokumente: pravni identitet tvornice i dozvolu, popis proizvoda proizvedenih u tvornici i njihov zaštitni znak, popis zaštitnih znakova za proizvode proizvedene pod licencom njihovih vlasnika i potvrda da tvornica provodi sustav kontrole kvalitete izdanu od priznatog tijela ovjerenog od strane Međunarodne organizacije za akreditaciju laboratorija ("ILAC") ili Međunarodnog akreditacijskog foruma ( "IAF") ili od strane egipatske ili drugog tijela odobrenog strane nadležnog ministra vanjske trgovine.

Nadalje, tvrtke koje su vlasnice zaštitnih marki moraju dostaviti sljedeće dokumente: potvrde o registraciji zaštitnih marki, potvrde tvrtki – vlasnika zaštitne marke s distributivnim centrima koji imaju dozvolu opskrbe navedenih proizvoda, te potvrdu vlasnika zaštitne marke koja dokazuje da tvrtka primjenjuje sustav upravljanja kvalitetom izdanu od priznatog tijela ovjeren od strane Međunarodne organizacije za akreditaciju ("ILAC")  ili Međunarodnog akreditacijskog foruma ("IAF") ili od strane egipatske ili drugog tijela odobrenog strane nadležnog ministra vanjske trgovine.

Europska komisija će 06. lipnja 2016. održati sastanak s egipatskom stranom kako bi se raspravljalo o trgovinskim preprekama.

Izvor: MVEP

Podijeli
li
0