Drvni klaster pokušava otvoriti vrata Kine i Japana

Drvni klaster pokušava otvoriti vrata Kine i Japana
Drvo

Predsjednik Hrvatskog drvnog klastera Darko Prodan i vlasnik tvrtke Cedar Darko Prodan do kraja  tjedna u službenoj je posjeti Kini i Japanu, objavljeno je iz HDK.

Povod je traženje alternativnih tržišta nakon što se nastavljaju nestabilnosti na tržištima Sjeverne Afrike.  Proizvođačima Prodan  sugerira veliku dozu opreza, jer se svakodnevno pojavljuju velike razine poslovnih rizika, prije svega u političkom, monetarnom, ali i komercijalnom smislu.

Tržište Egipta koje je bilo glavna izvozna destinacija drvne industrije, na koje je lani plasirano 56 milijuna eura, a 2015. 82 milijuna, po procjenama Klastera pokazuje znakove nestabilnosti, a promjene su, ističe Prodan, moguće u vrlo kratkom roku.

Europski izvoznici se sve više okreću diverzifikaciji tržišta, a na tragu toga HDI kreće ka uspostavi boljih relacija za poslovanje na kineskom tržištu, koje ima veliki potencijal i na kojemu je hrvatska drvna industrija prisutna već 20 godina. Osim o boljim uvjetima za tržište Kine, Prodan će voditi službene razgovore i sa sektorskih asocijacijama u Japanu.

A da potencijala ima potvrđuju i najnoviji podaci službene statistike prema kojoj se nastavlja rast proizvodnje u drvoprerađivačkom sektoru po visokim stopama. U prvom polugodištu porast u preradi drva doseže 19 posto, a proizvodnja namještaja veća je od 12 posto.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli
li
0