Dokazi o podrijetlu za izvoz na treća tržišta

Izjave na računu još ne mogu biti na hrvatskom

Dokazi o podrijetlu za izvoz na treća tržišta
Carina - novosti

Republika Hrvatska je od 1. srpnja 2013. država članica EU  te su se u trgovini s trećim zemljama počeli primjenjivati svi Ugovori o slobodnoj trgovini koje je EU s tim tržištima zaključila.

Protokolima o podrijetlu, koji su sastavni dijelovi ugovorima o slobodnoj trgovini (FTA), propisani su dokazi o podrijetlu koji moraju biti priloženi u EU ili trećoj zemlji radi primjene preferencijalne stope carine. Istim je propisana i mogućost korištenja izjave na računu do 6.000 EUR-a, kao i korištenje izjava na računu bez vrijednosnog ograničenja za ovlaštene izvoznike kao i u prilozima Protokola o podrijetlu inačice izjave na računu na svim službenim jezicima država članica.

Zbog ulaska RH u EU nužno je da Europska unija izmijeni sve FTA u dijelu Protokola o podrijetlu na način da se u prilog protokola unese i kako će glasiti tekst izjave na računu na hrvatskom jeziku. 

Kako isto nije učinjeno do 01.07.2013. Carinska uprava upućuje sve izvoznika da do izmjene predmetnih FTA (bit će objavljeno u Službenom listu EU) ukoliko izdaju izjavu na računu da istu u trgovini sa SVIM trećim zemljama s kojima EU ima Ugovor o slobodnoj trgovini moraju pisati na bilo kojem od služenih jezika EU kao što je i objavljeno u prilogu Protokola o podrijetlu, a ne na hrvatskom jeziku.

O izmjenama FTA odmah ćemo vas izvijestiti pravovremeno.

Podijeli
li
0