Dodijeljene nagrade dioničkim društvima za najbolje korporativno upravljanje

Dodijeljene nagrade dioničkim društvima za najbolje korporativno upravljanje
Dodijeljene nagrade dioničkim društvima za najbolje korporativno upravljanje

Poslovni tjednik Lider i Centar za istraživanje i upravljanje, nagradu za najbolju praksu korporativnog upravljanja u Hrvatskoj dodijelio je Atlantic Grupi, koju je ovdje predstavljao Emil Tedeschi, a kome je nagradu uručio Nikica Valentić, izaslanik predsjednice RH.

– Postoji duboko nerazumijevanje po pitanju korporativnog upravljanja i to kod političke, kao i akademske zajednice. Duboko nerazumijevanje postoji o upravama kompanija, posebno o dioničkim društvima, o ulozi uprava, nadzornih odbora i skupština. Postoji nerazumijevanje prilikom imenovanja ministara za članove nadzornih odbora, izjavio je Emil Tedeschi.

Prisjetio se obračuna HUP-a i Ive Sanadera 2005. kad je i on sam inzistirao da  ministri ne mogu biti članovi upravljačkog odbora.

– Ljudi uzimaju funkcije misleći da pridonose rješavanju problema, a pritom se izlažu sukobu interesa – zaključio je.

Nagrade za izvrsnost u korporativnom upravljanu dobili su  AD PLASTIK, ERICSSON NIKOLA TESLA, HRVATSKI TELEKOM, KONČAR ELEKTROINDUSTRIJA, MIV – Metalska industrija Varaždin, a priznanja za izvrsnost dobili su još i PODRAVSKA BANKA, PIK RIJEKA te OPTIMA TELEKOM.

Nagrade su dodijeljene na temelju rada Istraživačkog tima CIRU – a koji je  analizirao rezultate svih dioničkih društava na redovitom i službenom tržištu Zagrebačke burze, te na osnovi dostavljenih upitnika i po SEECGAN metodologiji definirao ocjenu korporativnog upravljanja.

Izvor: Lider

Podijeli
li
0