BonLine analiza plaćanja - Finska

priprema BonLine d.o.o. // www.bonline.hr

BonLine analiza plaćanja - Finska
Bonline D&B

Postotak preciznih platiša u 2013. godini u Finskoj je samo 38,1% od ukupnog broja, dok je većina tvrtki sklona plaćanju komercijalnih transakcija u prosjeku između 1 i 30 dana zakašnjenja (60,7%). Kategorija srednjeg kašnjenja u plaćanju ("30 do 60 dana" i "60 do 90 dana") iznosi 0,8%, dok je "loših platiša" (više od 90 dana kašnjenja u prosjeku) samo 0,4% od ukupnog odnosu na europsku razinu od 3,9%.

U posljednje tri godine udio "dobrih platiša" (kategorija "do dana dospijeća") smanjena je za više od 7 postotnih bodova u usporedbi s 2012. godinom. Kod ozbiljnih kašnjenja s plaćanjem (preko 90 dana u prosjeku) postotak poduzeća je ostao stabilan tijekom vremena (+ 0,1%).

Analiza prakse plaćanja po veličini pokazuje heterogeno ponašanje među četiri vrste. Mikro-poduzeća imaju najviše uravnoteženo plaćanje: 40,7% od ukupnog broja plaća u dogovorenim terminima. Slijede male tvrtke, za koje je postotak u istoj kategoriji doseže 31,8%. Najgore ponašanje u plaćanju je viđeno za velike tvrtke sa samo 16,6% od ukupnog broja koji plaćaju na vrijeme. Sve kategorije veličine poduzeća pokazuje raširenu tendenciju plaćanja u prosjeku između 1 i 30 dana zakašnjenja. Ozbiljniji zastoji u plaćanju su slični za sve analizirane veličine poduzeća, a vrijednosti su manje od jednog postotnog boda.

Najbolje platiše u pogledu preciznih plaćanja mogu se vidjeti u sljedećim djelatnostima: poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (72%), poslovanje nekretninama (54,4%) i obrazovanje (41%). Uvjeti plaćanja, s druge strane, su problematični u djelatnostima smještaja i usluživanja hrane, u kojem samo 24,6% tvrtki poštuje dogovorene uvjete.

U zaključku, u odnosu na 2012. godinu, finski sustav plaćanja pokazuje blagi pad, iako su razine pravovremenih isplata sadržane i koncentracija ozbiljnih kasnih isplata je niska u usporedbi s europskim prosjekom.

 

Podijeli
li
0