7. Europski gospodarski kongres

20. do 22. travnja 2015.godine, Katowice, Republika Poljska

7. Europski gospodarski kongres
Zastava Republike Poljske

Od 20. do 22. travnja 2015. godine u gradu Katowice, Republika Poljska, održati će se 7. po redu Europski gospodarski kongres koji je značajan gospodarski sastanak međunarodnog karaktera u Srednjoj Europi, posebice kao forum za reprezentativne rasprave o aktualnim europskim gospodarskim pitanjima važnim za gospodarsku budućnost Europe.

Kongres najčešće otvaraju predsjednik ili premijer Republike Poljske, a na uvodnom panelu sudjeluju ministri (gospodarstva i drugih srodnih sektora) ovisno o glavnoj temi Kongresa ili drugi visoki dužnosnici predstavnici država šire regije Srednje Europe, ali i drugih država uključujući i EU povjerenike članove EP itd. Uz navedene sudionike u sklopu izaslanstava ili neovisno od njih na brojnim panelima i raspravama sudjeluju predstavnici gospodarstva poput gospodarskih komora, instituta, korporacija, tvrtki itd.

Na ovogodišnjem Kongresu najavljeno je sudjelovanje hrvatskog izaslanstva na čelu s zamjenikom ministrice vanjskih i europskih poslova g. Joškom Klisovićem koji će 21.  travnja 2015. g. od 11.30 do 13.00 kao panelist govoriti na panelu pod nazivom Completing Europe: From the North-South Corridor to Energy, Transportation and Telecommunication Union. Na navedenom panelu raspravljati će se o pitanjima izgradnje LNG terminala na otoku Krku  i njegovog povezivanja s LNG terminalom na sjeveru Poljske (Swinoujscie) što otvara brojne poslovne mogućnosti za hrvatske i poljske energetske tvrtke u poslovima izgradnje energetske infrastrukture u Poljskoj i Hrvatskoj (izgradnja energetskih postrojenja i njihovih pripadajućih dijelova (npr. transformatori), plinovodnih interkonektora, elektroenergetske mreže (npr. dalekovodi) te i drugih dijelova sustava važnih za energetsko, transportno i telekomunikacijsko povezivanje. Za neke od tih poslova u Poljskoj već su u tijeku javni natječaji ili su u pripremi te su pojedine hrvatske tvrtke u komunikaciji i uz potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Poljskoj sa sjedištem u Varšavi već krenule s njihovom realizacijom ili se pripremaju za nju. Sve navedeno ima šire strateško, energetsko sigurnosno i gospodarsko značenje za EU ali i na globalnoj razini, posebice u kontekstu aktualnih zbivanja u istočnom susjedstvu EU (Ukrajina).

Prijave za besplatno sudjelovanje na Kongresu kao i dodatne informacije s programom dostupne su preko linka na sljedećoj internet adresi: http://www.eecpoland.eu/en/

Ukoliko se prijavite za sudjelovanje na Kongresu, molimo Vas da nakon prijave putem navedenog linka informaciju o Vašem sudjelovanju na Kongresu također dostavite i Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Poljskoj sa sjedištem u Varšavi na kontakt e-mail: ttudic@mvep.hr

Podijeli
li
0